Soru-Cevap

Find some answers here and don't hesitate to ask as anything!

Zayıflamak için her diyeti denedim fakat işe yaramıyor ne önerirsiniz?

Muhtemelen ‘denedim’ dediğiniz diyetler birilerinin ‘ben böyle yaptım, şu kadar kilo verdim’ dediği diyetlerdendir. Bir başkasında işe yarayan bir diyetin sizde de işe yaramasını beklemişsinizdir. Belki yarayabilirdi ama olmamış. Bunu sebebi sizin kilo veremiyor oluşunuz değil uyguladığınız diyetin size uygun olmayışıdır. Yaşınız, boyunuz, kilonuz, varsa sağlık sorunlarınız ve kullandığınız ilaçlar, yaşam tarzınız ve kişisel alışkanlıklarınız dikkate alınarak size özel hazırlanmış bir diyet ile kilo vermeyi deneyebilirsiniz. Vücut, biyolojik bir makine olsa da kullanım koşullarına bağlı olarak bireysel tepkiler ortaya koyabilen, kullandığı yakıt ( diyetiniz) ve bulunduğu çevre koşullara göre adaptasyon geliştirebilen akıllı bir makine olduğunu unutmayalım.
Önerim, tüm bu sıraladığım belirleyicilerin dikkate alındığı size özel bir program ile denemeniz.

İdeal kilo nedir?

Kadınlar için şu, erkekler için bu denebilecek bir yanıtı yok maalesef bu sorunun.
Vücut ağırlığının sınıflandırılmasında kullandığımız Beden Kitle İndeksi (kısaca BKI ) dediğimiz bir tabir vardır. Kilonuzu, boyunuzun metre cinsinden karesine bölerek hesaplanan bir belirteç diye düşünün. Çıkan sonuç 20-24,5 arasında ise vücut ağırlığına bağlı riskler yönünden sağlıklı aralıktasınız. Çıkan sonuç aralıktan daha büyük bir değer ise adım adım şişmanlığa doğru gittiğinizi düşünebilirsiniz. Bu değer 30 ve üstünü göstermeye başladığında ise artık Obeziteden söz etmeye başlıyoruz.
Eğer çıkan sonuç 18,5’in altında bir değerse zayıflıktan kaynaklanan sağlık risklerinden uzaklaşmak için biraz kilo almanızda fayda var diyebilirim.

Kısa zamanda kilo vermek istiyorum ne yapmalıyım?

Kilo vermek pratikte düzeli olarak aldığı kaloriden daha az kalori alarak depolardaki yağların enerji için kullanılması ile sağlanır. 1 kg ağırlık kaybedebilmek için 7000 kalori eksik almanız gerekir. Günlük ortalama 1600-2500 kalori alan kişilerin 7000 kalori eksik alması ne kadar kısa sürede mümkün olur varın siz karar verin.

Sağlıklı kilo verme fazla ağırlık yüzdenize bağlı olarak değişerek, haftada 0,5- 2 kg kadar olduğunu, daha fazlasının kalıcı ve sağlıklı sonuç almak açışından riskli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Çok zayıfım çok yemek yiyorum ama yine de kilo alamıyorum ne yapmam gerek?

Herkes aksini düşünse de kilo almak kilo vermeye göre gerçekten daha zor bir iştir. Öncelikle bir dahiliye uzmanına görünerek buna sebep olabilecek bir bulgunun veya bir sağlık probleminin olup olmadığını belirlemeniz önemli. Belki normale göre daha fazla enerji kullanmanıza sebep olan bir alt neden vardır. Bunu da yaptınız ve bir sağlık probleminiz yok o zaman tüketimlerinizin gözden geçirilmesi gerekir. Enerji alım ve harcamanız arasındaki dengenin bir uzmanca değerlendirilmesi en doğrusu.

Basitçe yapmanız gereken ise hacmi küçük enerji değeri yüksek besinleri, hacmi büyük enerjisi düşün yiyecekler yerine tercih ederek enerji alımınızı arttırmak.

Bitki çayı içiyorum zayıflamaya yarıyor mu?

Bitki çayı derken? Yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, papatya, kuşburnu, mate, kekik, melisa… hangisi? Bitki çaylarının her biri farklı bileşenler ile sağlığınız ve fit olmanız konusunda farklı mekanizmalarla yardımcı olabilir. Ama tek başına zayıflatan bir çay ile henüz tanışmadık. Tükettiğiniz her şey diyetinizdir derken diyetinizin bir bütün olarak 1 gün içinde tükettiklerinizin bir toplamı olduğunu söylüyoruz. Toplamda ortaya çıkan tablo sonucu değiştirir.

Örneği yeşil çay metabolizmayı hızlandırır, metabolizma hızlanırsa vücut her zaman harcadığından daha fazla enerji harcar. Bu da kilo vermeye yardımcı olduğunu gösterir ancak kilo verdirir demek çok da doğru değil.

Göbeğimi eritmek için ne yapmalıyım?

Size özel hazırlanmış sağlıklı bir beslenme programı, yağ dokularınızdan kaybederek kilo vermenizi sağlar. Ve bu kayıplar en çok depo yağ hangi bölgede ise daha çok o bölgeden oluşur. Fazla yağlanma göbek bölgesinde ise yağ kaybı da en çok oradan olacaktır. Size özel diyet ile yağlılığını azalttığınız vücudunuzun, karın kaslarını çalıştıracak egzersizler yaparak form kazanmasını sağlayıp göbeğinizin sizin deyiminizle eridiğini görmeniz mümkün. Göbek eriten, basen eriten, bacak incelten bir besin maalesef yok.

Ayran ile et aynı anda tüketilmiyormuş doğru mudur?

Ette bulunan demir minerali ile süt ürünlerinde bulunan kalsiyum minerali bağırsaktan emilirken yarış halindedir ve miktar olarak fazla olan yarışı kazanır. Bu yarışta fazla olan kalsiyum olduğuna göre kazanan o olacaktır. Burada etten alacağımız demiri engellememek için özellikle demir yetersizliği olan (halk diliyle kansızlık yaşayan) birinin etin yanında ayran veya yoğurt tüketmek yerine bol limonlu salata tercih etmesi demir kullanımı açısından daha anlamlı olur. Son dönemde yapılan çalışmalar, yoğurt içindeki kalsiyumun, hayvansal kaynaklı proteinlerde var olan demirin emilimini azaltmadığı, bitkisel kökenli (ıspanaktaki demir gibi) gıdalardakini azalttığını işaret etmektedir. Kansızlık yaşıyorsanız demirin emilimini arttırmak için salata tüketin, ayranı sonra içersiniz.

Yapay tatlandırıcılar kanser yapıyor mu?

Tatlandırıcıların tamamı sentetik kimyasal maddeler olup çoğunluğu tesadüfen bulunmuş maddelerdir. Biz diyetisyenler Dünya Sağlık Örgütü’nün onay verdiği yapay tatlandırıcıları önermekte ve kullanımlarında bir sakınca görmemekteyiz. Tabi tükettiğimiz her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmadan. Günde 3 litre light gazlı içecek aşırıdır mesela. Aşırı tüketimlerin bazılarının kanserle ilişkilendirildiği durumlar var ancak bu tatlandırıcıları kanser yapıcı olarak göstermez.

Şekeri tüketmeli miyim?

Şu çaya atılan ilave şeker ise sorduğunuz hiç mi hiç ihtiyacınız yok.  Şeker rafine karbonhidrat dediğimiz bir karbonhidrat. Vücudun karbonhidrata ihtiyacı olduğu doğrudur. Ama sağlıklı olanı kompleks karbonhidratlara. Vücudun şeker ihtiyacını biz zaten yediğimiz ekmekten, meyveden, çorbadan ve kuru baklagillerden karşılıyoruz. Şeker ya da şeker ilaveli bir besin tüketimin azaltmak / kaldırmak sizi sağlıklı yarınlara bir adım daha yaklaştırır.

Çok az yiyip kilo vermek doğru bir diyet midir?

Hayır değildir. Bu durum vücudu bitkin ve sağlıksız yapar. Yaşamımızı sürebilmemiz için 70’e yakın besin ögesine ihtiyacımız ve biri alınmadığında, az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme geriler, vücut dokuları yapılamadığı ve yaşamsal faaliyetler sağlıklı bir şekilde sürdürülemediği için “Yetersiz Beslenme” durumu oluşur.

Kırmızı et zararlı bir besin midir?

Bilim insanlarının hala tartıştığı bir soru bu. Bir sonraki emre kadar ‘azı karar çoğu zarar’ diyebiliriz. Haftada 2-3 gün toplamda en fazla 500 gr kırmızı et tüketmek şimdilik güvenli aralıkta. (Tek seferde 500 gr değil. Aman dikkat!)

Aşırı kırmızı et tüketiminin kalp ve tansiyon hastalıklarına zemin hazırladığı, damar sertliğini uyarıp kanseri tetikleyebildiği, dahası vücuda fazla miktarda kimyasal girişine (hormonlar, antibiyotikler) yol açabildiği uzun süredir biliniyor. Son çalışmalar ise mangaldaki etten insanı soğutacak cinsten sonuçlar ortaya koyuyor.

Çikolata yemekten vazgeçemiyorum bunun için ne yapabilirim?

Çikolata candır. Vazgeçmeyin zaten ama kontrollü tüketin. Besin öğeleri açısından çikolata kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır gibi mineraller içerir. Ayrıca, içerdiği polifenoller sayesinde kanser ve kalp hastalıklarının önlenmesinde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de olumlu etkileri vardır. Çikolata içerdiği triptofan sayesinde serotonin yani mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlar. Yani bir çeşit mutluluk ilacı diyebiliriz. 1 meyve yerine 2 kare bitter çikolata tüketebilirsiniz.

Çocuğum sürekli meyve suyu içmek istiyor, zararı var mı fazla içerse?

Bahsedilen taze sıkılmış meyve suyu ise bile sınırlamakta fayda var. Yok eğer ambalajlanmış uzun raf ömrü olan bir meyve suyu ise mümkünse hiç vermeyin. Evde hazırladığınız taze sıkılmış meyve suyunu veya meyvenin kendisini tüketmesini sağlayın.

Keten tohumu diyete ek midir?

Keten tohumunu, yüksek miktarda posa ve mineral içeriğinden faydalanmak için öğünlere eklemek sağlıklı bir adım olur. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içermesi keten tohumunu ayrıca önemli kılıyor. Balık tüketmeyenler için ise sağlıklı ve gerekli bir diyet ekidir denebilir.

Zeytinyağlı yemekler kilo aldırır mı?

Kalorisi olan her şey gibi zeytinyağlılar da kilo aldırabilir. Kilo almak, harcanan kaloriden daha fazla kalori tüketilmesiyle oluşur. ‘Zeytinyağlı yemekler kilo aldırır’ gibi bir genelleme yapmak yanlış olur elbette. Fakat zeytinyağının da diğer yağlar gibi kalorisi vardır ve kalorisi olan her şey gibi kilo aldırma ihtimali vardır.

Tereyağı ve kuyruk yağı gibi zeytinyağının da 1 gramı 9 kaloridir.

Diyet ile cilt bakımı olur mu?

Gayet tabi. Diyeti biraz yanlış kullanıyoruz. Bir diyetisyene zayıflamak için gittiğinizi varsayalım. O, sadece sizi zayıflatmak için mi diyet yazıyor. Hayır! Size vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besin ögelerini sağlayacak bir liste hazırlıyor. İhtiyaçtan fazla olanlar tüketiminizden çıkınca hem sağlıklı beslenmiş oluyorsunuz hem de zayıflamış. Bu liste vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılıyor ise cildiniz için de gerekli olanı almış olmaz mısınız? Cildiniz bedeninizden ayrı bir parça değil ki, neden iyi gelmesin?

Diyet yaparken spor da yapmam gerekli mi?

Diyet yaparken spor yapmak gerekli değil tabii ki. Ama yapılırsa şahane olur. Spor yapmadan da zayıflayabilirsiniz. Ama hareket etmeden yani spor yapmadan sıkılaşamazsınız.

Hamileyim fakat çok kilo almak istemiyorum ne önerirsiniz?

Kendiniz için bir güzellik yapıp sağlıklı beslenmeyi öğrenin. Sağlıklı beslenirseniz ihtiyacınız kadar enerji alırsınız. Fazlasını almadığınız için kilo alımınız kontrollü olur. Bebeğinizin gelişimi teşvik edilirken, sizin vücut depolarınızın boşalması önlenir ve ağırlık kazanımınız kontrollü olur.

Gebelikte artan enerji ihtiyacınızı karşılayacak, bebek gelişimini destekleyecek size özel bir yol haritası edinerek işe başlayın.

Basenlerimi eritmek için nasıl bir diyet uygulamalıyım?

Göbekten kilo verdiren besin ayrı, kalçadan kilo verdiren besin ayrı değildir.

Size özel hazırlanmış diyet listesi, yağ dokularınızdan kaybederek kilo vermenizi sağlar. En çok depo yağ hangi bölgede ise, daha çok yağ kaybı o bölgeden oluşur. Fazla yağlanma basen bölgesinde ise yağ kaybı da en çok oradan olacaktır. Basenden yağ yaktıran ama yüzden göğüsten yağ yaktırmayan bir yiyecek yoktur.

Online diyetin faydaları neler?

Yoğunluk, mesafe ya da yakında bir uzmanın olmaması nedeniyle yüz yüze görüşmeye zamanı / imkânı olmayanlar için sağlık cepte bir durumdur. Mobil uygulamalar ile ofisine gitmeden bir diyetisyen ile ofisteymişsiniz gibi yüz yüze görüşerek size özel bir hizmet alabilirsiniz.

Sağlıklı ve kalıcı ağırlık kaybı isteyenler için bulunduğu yerden bir uzmana danışmak, yaşam tarzı ve alışkanlıklarına göre planlanmış diyete ulaşmak ciddi bir fayda olsa gerek.

Günümüzde 50 milyondan fazla kişinin telefonunda sağlık uygulamaları bulunuyor. Bu uygulamalar ile ne yaptığını bilmeden diyet yapmaya çalışanlar da maalesef var. Uygulama bazlı diyetler yerine online olarak, gerçek bir beslenme danışmanlığı alabilmek ise kolay erişilebilen, zaman kazandıran sağlık hizmetidir.

Yemek yediğim halde enerjim sürekli düşük bunun nedeni yanlış beslenmek olabilir mi?

Cevabınız sorunun içinde. Yeterli beslenmek çok yemek ile olmuyor maalesef. Vitamin ve mineraller açısından beslenmenizi dengeli hale getirirseniz ritminizdeki değişimi görürsünüz.

Kolesterol hastasıyım ama diyete ihtiyacım var ne önerirsiniz?

Basitçe hayvansal kökenli yiyecekleri tüketirken ölçülü olmanızı, beslenmenizi çeşitlendirmenizi ve günlük 45 dk yürüyüş yapmanızı öneririm. Özellikle kırmızı et, sakatat, yumurta ve bunların yağda kızartılmış versiyonlarını tüketirken dikkat edin. Beslenmenizden çiğ sebzeleri eksik etmeyin.

Obezite önlenebilir mi?

Beslenme, bizler için anne karnında başlayıp, ölümle kadar son bulunan fizyolojik bir süreçtir. Anne karnından başlayarak tüm bu süreçler doğru yönetilirse obeziteyi önlemek mümkün. Sadece obezite değil beslenme ile ilişkili birçok hastalık önlenebilir. Bu sebeple herkes için sağlıklı beslenmeyi erişilebilir hale getiriyoruz.

Spora yazıldım ve bana klasik bir diyet örneği verdiler bunu uygulamalı mıyım?

Verilen diyet sizin beslenme, yaşam ve fiziksel şartlarınıza uygun olabilir de. Ama bu çok küçük bir olasılık. Beslenme sadece yapılacak egzersize göre planlanamaz. Vücudun ihtiyacı, spor dışı zamanı nasıl kullandığınız, varsa mevcut rahatsızlık/alerjiniz, fizyolojik bulgularınız ve uygulanabilirlik çok önemli. Sizin alışkın olmadığınız bir beslenme biçimine geçiş sürdürülebilir olamayacağı için başarılı da olamaz.

Kaç öğün beslenmemiz gerekir?

Önerdiğimiz 6 öğün. Ancak günümüz çalışma koşulları bazen kişilerin beslenmeye ayırabileceği zamana alan tanımayabiliyor. Koşullarından dolayı 6 öğün beslenemeyenlere hiç olmasa 4 öğün yapmalarını öneriyoruz. Bu söz ettiğimiz tercih değil gereklilik durumunda kötünün iyisi.

Hemen İletişime Geç!

    Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi okudum.

    Soru-Cevap -  -